Lees de anonieme getuigenis

 

Toen ik 14 jaar oud was vertoonde ik de eerste symptomen van OCD. OCD zorgt sindsdien voor een dagelijkse strijd tegen mijn eigen gedachten. 

Ik ben bang om anderen of mezelf te besmetten met de dood tot gevolg en was daarom voortdurend mijn handen. Ook vermijd ik zaken, vooral chemische producten als poetsmiddelen en zalf. 

OCD houdt voor mij nauw verband met stress, maar even goed met geluk. Net wanneer ik extreme emoties ervaar, worden de OCD symptomen erger. Voor mij is OCD een groot obstakel op de weg naar mijn geluk. Ook op seksueel vlak speelt OCD een rol. Mijn irrationele angsten weerhouden me ervan los te laten. Soms lukt het me om bepaalde gedachten te weerstaan, maar heel vaak ook niet. 

De invloed van OCD op mijn dagelijks leven is groot. Ik panikeer als ik alleen een plek moet afsluiten, verlies veel tijd met handen wassen en controleren, verzorg mijn lichaam niet altijd goed als daar zalf voor nodig is, vermijd poetsmiddelen, kom moeilijk los in bed en wordt vaak heel moedeloos. 

Momenteel ben ik niet in behandeling. Ik heb wel al een beperkte hoeveelheid exposure therapie gekregen (in combinatie met gesprekstherapie) maar dit duurde nooit lang. Ik hoop binnenkort in therapie te kunnen gaan, maar dit is financieel, als student zijnde, geen evidentie. 

Tegen anderen zeg ik graag, Je bent niet alleen en al helemaal niet abnormaal. OCD treft veel mensen. Het belangrijkste is om hulp te zoeken, hoe cliché het ook mag klinken. Zorg goed voor jezelf en geniet van het leven. Als het kan, creëer dan ruimte binnen je gezin, familie, vriendengroep, sociale media... waarin mentale gezondheid, en dus zeker ook OCD, bespreekbaar is. Geef de moed niet op!